PARCURS INTERACTIV PENTRU (RE)INTEGRAREA LA LOCUL DE MUNCĂ A FEMEILOR CARE SE CONFRUNTĂ CU VIOLENȚA DOMESTICĂ
Pasul 1: Creșterea gradului de conștientizare
Violența domestică nu este prezentă doar în sfera privată. Ne afectează pe toți. Cu toate acestea, stereotipurile despre femeile care au supraviețuit acestui tip de violență încă persistă. Acesta este motivul pentru care este atât de important să promovăm o perspectivă focalizată pe femei, care pune femeile și experiența lor în centru. De asemenea, este vital să se îmbunătățească instrumentele pentru a putea recunoaște și identifica femeile care au supraviețuit acestui tip de violență și astfel să le poată aborda și să le susțină în procesul lor.
Proiectul ACTIV își propune să crească gradul de conștientizare si informațiile disponibile, oferind companiilor și lucrătorilor sociali din teren instrumente care să fie implementate în practica lor zilnică. Companiile joacă un rol esențial în reinserția femeilor supraviețuitoare. Astfel, este fundamental să se promoveze mai multă cooperare și sinergii între actorii din teren pentru a crea mai multe oportunități de locuri de muncă.
Pasul 2: Acoperirea nevoilor de bază
Pentru a avea un nou început în viață și pentru a privi spre viitor, femeile trebuie să își acopere nevoile de bază și să-și cunoască drepturile. Ele trebuie să știe că există servicii sociale specializate care să îi găzduiască pe ei și pe copiii lor. Provocările sunt de a asigura siguranța, confidențialitatea și anonimatul femeilor și de a oferi un mediu prietenos și sigur.
Proiectul ACTIV își propune să conștientizeze lucrătorii din teren și companiile, astfel încât să poată înțelege experiențele particulare, punând întotdeauna femeile în centru. Fiecare caz de violență domestică are propriile sale particularități, iar mediul trebuie să fie flexibil, prietenos și îngăduitor.
Pasul 3: Remobilizarea
Femeile care se confruntă cu violența domestică și-au pierdut încrederea în ele și în lumea din jurul lor. Ele și-au pierdut orientarea și sunt foarte des izolate. A se autoevalua pe baza unui CV și a se vinde la un interviu poate părea copleșitor. Așadar, înainte de a dezvolta un proiect profesional, aceste femei trebuie să-și recapete stima de sine și încrederea în ceilalți.
Proiectul ACTIV își propune să ofere instrumente celor care lucrează în domeniu și companiilor astfel încât să asculte femeile, să le înțeleagă și mai ales să le creadă. Mai târziu, când femeile sunt pregătite, organizatiile și profesioniștii se pot gândi să le pregătească și să le ajute să facă schimb de experiență și să dobândească noi abilități. În special, lucrătorii sociali din teren și companiile pot încuraja remobilizarea prin organizarea de ateliere de abilitare.
Pasul 4: Programul de re(integrare) socio-profesională
Sprijinirea femeilor victime ale violenței în proiectele lor profesionale înseamnă să le oferim oportunitatea de a-și atinge împlinirea profesională și de a recâștiga o independență financiară durabilă.
Proiectul ACTIV își propune să ofere un program inovator de sprijin pentru aceste femei, care să fie implementat de jucătorii și companiile locale. Prin orientare, prin învățarea codurilor profesionale, crearea de instrumente, găsirea de cursuri de formare sau pregătirea pentru interviuri: aceste femei își recapătă controlul asupra vieții. Le sprijinim în visul lor de viață profesională și le ghidăm pas cu pas spre atingerea acestui obiectiv.
Pasul 5: Urmărirea procesului și comunicare
Nu este vorba doar de facilitarea reîntoarcerii în câmpul muncii a femeilor care se confruntă cu violența domestică. De asemenea, este necesar să le ajutați să-și păstreze locurile de muncă (menținerea locului de muncă). Violența în familie nu este o chestiune privată. Violența are un impact asupra muncii. În acest sens, companiile pot oferi un loc sigur unde femeile pot vorbi despre problemele lor și pot găsi resurse.
Proiectul ACTIV își propune să sprijine companiile și să le consolideze implicarea în asigurarea unui mediu primitor pentru angajații care se confruntă cu violența domestică. Dorim să ajutăm companiile să dezvolte un plan de acțiune: comunicarea, formarea angajaților și dezvoltarea unor măsuri precum flexibilitatea geografică și de timp sunt practici care pot fi puse în aplicare de companii.